Un regal al teatrului romanesc, asa cum sugereaza si cele doua nume arhicunoscute si apreciate, spectacolul e unul de exceptie. Si chiar asa, confortabil si invitat de exceptie se si simte orice spectator ajuns in sala.

Caramitru

Intr-un duel verbal si poetic, de cultura si de stil, cu Horatiu Malalele, are un discurs plin de semnificatii si o maniera eleganta de a intra in « batalie ». A-l asculta pledandu-si cauza este o aventura a cunoasterii, si cere o oarecare concentrare asupra subiectului. Eruditia si stilul ii permit sa trateze ca un adevarat magister elegantiae jocul cu scenarii din cele mai diferite. In functie de provocarile dlui Malalele.

Pentru a-l intelege in totalitate, este nevoie sa treci de mai multe niveluri ale cunoasterii, si sa patrunzi in universul actorului insusi. Asa cum afirma chiar el la finalul piesei, interventiile personale sunt greu de remarcat la o prima vizionare. Pentru cei care nu renunta la un astfel de demers, se poate gasi o solutie in discursul « rivalului » Malaele.

Malaele

Cat priveste acest redutabil rival al dlui Caramitru, pe scena Teatrului National, imi place sa incep cu vorbele sale de final. Asa cum spuneam mai devreme, exista o solutie prin care sa urci treptele de eruditie si sa poti intelege subtilitati culturale cu care dlul Caramitru sfideaza normele de gandire : iubitul actor Horatiu Malaele ne invita la a citi. A citi mult, si a rade mult. A lua multe in serios, pentru ca apoi sa le incerci validitatea dand cu ele de peretii unei realitati deformate. Inadins deformate.
Mai direct, cu un umor mai ascutit si mai indraznet, Malaele ne arata si un exemplu de cum sa le imbini pe cele doua. Desi, daca reusesti sa te lasi surprins de deformarile voite ale realitatii si sa razi cu ochii si cu sufletul, din toata inima iti spun ca ai toate sansele sa le dezbini pe cele doua. Dupa ce iei in deradere anumite probleme, sansele sunt foarte mari sa nu mai vezi niciodata acele probleme ca inainte.
Pregatiti de aventura ? Se recomanda ascutirea mintii si exersarea umorului, inainte de intrarea in sala. Cu siguranta veti avea multa vreme dupa, un zambet binevoitor pe buze.
Vizionare placuta !