Ca în cazul multor plante medicinale, busuiocul are multe, multe proprietăți curative. Pe unele le știm, pe altele ni le spun medicii, în orice caz știm că busuiocul rău nu va  face. Rămâne de văzut cât bine ne poate aduce. Și tocmai despre un anume beneficiu al ceaiului de busuioc vreau sa vorbesc aici. Nu îl cunosc multe persoane, și nu recurg la acest remediu atunci când ar fi nevoie de el. Dar să-ți spun o poveste…

Povestea e destul de veche, dintr-o după-amiază în care am vrut să încerc un… ceai de busuioc, pur și simplu. Nu voiam nici suc, nu voiam o cafea de după-amiază, nu voiam alcool, și totuși eram sigură că îmi doresc ceva deosebit. Iar ceaiul de busuioc făcea parte din punguța cu plante pe care le aveam noi păstrate pentru tot felul de situații. Așa că am ales să prepar ceai de busuioc. În cazul respectiv, situația era de a crea o atmosferă specială, într-un grup mic de prieteni.

Specială a fost, da, recunosc. Mai ales după ce am fost de acord să servim câte o ceașcă de ceai de busuioc, cu aroma potrivită unei seri aparte. Și mai, mai ales după ce am descoperit cum a lucrat ceaiul pentru noi și binefacerea noastră.

Am savurat fiecare ceșcuța de lichid parfumat – cât trebuie – pentru acea notă deosebită. Dar tot fiecare, și toți laolaltă, am resimțit același efect după o jumătate de oră sau cam așa. Ne-a cuprins senzația de somn și nevoia de a închide ochii și a ne odihni. Surpriză a fost atunci, căci printre beneficiile ceaiului de busuioc nu știam să fie și remedierea insomniei. Și a fost amuzant, am luat senzația pe care ne-a adus-o însuși ceaiul ca pe un lucru util pe mai târziu.

În timp, s-a dovedit chiar foarte util, căci am recomandat multor persoane care sufereau de insomnie – acea simplă ceșcuță de ceai de busuioc. Și am făcut recomandarea cu toată încrederea, la mine funcționase, la fel și în cazul invitaților noștri. De-a lungul timpului, și eu am mai băut, din când în când, câte puțin, deși nu pot spune că mă supără insomniile. A avut același efect somnifer, dar acum știam la ce mă pot aștepta de la o astfel de porție de ceai.

Știu că este un antioxidant bun, de asemenea, dar celelalte proprietăți curative nu le-am reținut. Nu a fost nevoie. Dar am reținut efectul sedativ și de somnifer și l-am considerat mai mult decât folositor.

Pentru cei care suferă de tulburări de somn, insomnii prelungite și imposibilitatea de a se odihni cum trebuie, ceaiul de busuioc este un aliat de nădejde. Sigur, nu ar trebui cred să se facă nici excese, pentru că îmi închipui că organismul se va obișnui cu el și nu va mai da rezultatul (de sedativ) așteptat. Oricum, e bine să păstrezi mereu câteva provizii de busuioc pentru ceai, pentru ore mici în care nu poți dormi sau nu te poți calma. Acționează rapid, și, în plus, e o doctorie naturistă, cât se poate de parfumată!